Kengät

1970-luvulla ei toki enää eletty pula-aikaa, mutta vaellukseen sopivia kenkiä ei meinannut löytyä minkäänlaisia.
Jonkinlaisilla lenkkareilla ja kumisaappailla piti kulkea, kunnes Norjasta löytyi kumiset vaelluskengän näköiset kulkuvälineet. 80-luvulla siirryttiin armeijamallisiin nahkaisiin maihareihin ja myös Norjasta silloin vielä löytyneeseen valaanrasvaan. 90-luku jäikin kokonaan väliin.

Vaellusten uudelleen alettua vuonna 2000 ostin saksalaiset Hanwag Alaska GTX nahkaiset vaelluskengät, jotka ovat edelleenkin käytössä.
Noin viiden vuoden jälkeen menivät kalvot rikki, jolloin aloin rasvaamaan kenkiä ja siten vedenpitävyys on edelleenkin täydellistä, vaikka paino lieneekin lisääntynyt puolella.
Teen sen yhdestä kahteen kertaan vuodessa, aiemmin vesivaseliinilla, nyt on menossa pullo valjasöljyä.
Nykyajan vaelluskenkiä vaivaava pohjien irtoaminen tuli sitten eteen noin kymmenen vuoden kohdalla, jolloin laitoin kengät maahantuojan kautta takaisin valmistajalle Saksaan, jossa pohjat vaihdettiin hintaan 40 euroa posteineen (muistaakseni), valmistajan tarjous lienee edelleenkin voimassa. Mukaan tuli vielä uudet nauhatkin, tosin alkuperäisetkin ovat vielä täysin ehjät, joten eipä ole vaihtotarvetta lähiaikoina.
Jonkin aikaa sen jälkeen repsahti ommel toisen kengän päältä, vein ne suutarille ja koska kalvot oli jo menneet, käskin läpitikata kohdan, maksoi ehkäpä viitosen.
Nyt on menty taas muutama vuosi ulkoillen ja vaeltaen ilman ongelmia.
Leirikenkinä on samat popot nauhoitettuna löysästi, että menevät heittämällä jalkaan ja pois.

Kahlaussaappaat
Kyllästyneenä jäätikköpurojen helisevänkylmään veteen, joka leveimmissä joissa vie tunnon jaloista, ainaiseen kenkien sukkien ja jopa housujen joskus useinkin toistuvaan riisumiseen ja pukemiseen tein kevyet kahlaussaappaat uusiomuovista valmistetuista jätesäkeistä, pohjaan pari kerrosta jesseä.
On kestänyt jo useita ylityksiä kesä- ja syysvaelluksilla useampana vuonna täysin ilman vaurioita.
Avara säkki on helppo ja nopea pukea, kenkä pysyy hyvin teipillä muotoillussa alaosassa vedenpaineen ja sisään jäävän ilman nosteen avustamana. Nilkkaan ja polven yläpuolelle pikalukolla varustettu kiristettävä kuminauha, samalla kun hiukan kiertää säkkiä saa turhat löysät pois.
Halvat ja kevyet, pari kuminauhoineen painaa 170 g, pakkautuu pieneen tilaan, vaelluskenkä jalassa on hyvä kahlata, ei ime vettä, pieni ravistelu ja takaisin rinkantaskuun, helppo korjata teipillä, helppo valmistaa, yllättävän kestävä.