1983 Kebnekaise

Sydtoppen, taustalla Nordtoppen

Sydtoppen taustalla Nordtoppen

Vuorossa oli Kebnekaisen massiivin ympärivaellus myötäpäivään kiertäen. Tolpagornin jälkeen Singivaggeen, josta myös Kaisan huiputus länsiharjannetta myöten – koukkaus Kuopervaggeen Rabotsin jäätikön alapään kautta – Kaskasajaure – Tarfala – Nikkaluokta.
Muita huippuja kertyi, 1614 m. ja Kuopertjåkka 1506 m.
Yritin myös harjannetta myöten Pohjoishuipulle, mutta sillä kertaa Rabotsin jäätiköltä harjanteen alimmalla kohdalla puhaltava tuulitunneli, lumiolosuhteet ja varmistajan puute eivät antaneet minkäänlaista mahdollisuutta siihen.
Pitempiaikaisena tukikohtana oli Kaffedalenin alapäässä olevat pikku lampareet noin 1000 metrin korkeudessa, joiden rannalla oli hieno leiriytyä.
Eräänä iltana jouduimme ukkoseen, joka jylisi jokapuolella ympärillä pari tuntia. Olimme kirjaimellisesti ukkospilven sisällä ja täytyy tunnustaa, vaikka en ukkosta juuri pelkääkään, että silloin kyllä pelkäsin. Ympäriinsä kuuluva jyrinä haittasi puhumista ja vaikutti jo kuuloonkin tilapäisesti. Selvisimme onneksi kaikki kuitenkin kunnialla kunnioitusta herättävästä näytöksestä.
Suosittelen reittiä jyrkkiä kohtia pelkääville kierrettäväksi vastapäivään ja Singitjåkkan ympäri.
Yksityiskohtana reissusta on jäänyt mieleen hotellilla punnittu kotimaisen putkirinkan paino, joka oli 25,5 kg, oma lyömätön ennätykseni. Kunnia niille, jotka vuodesta toiseen kantavat enemmänkin. Taisi olla ensimmäistä kertaa uusi talvimakuupussi (yli 3 kiloa) ja vaimo mukana vaelluksella.