1977 Okstindan – Svartisen

Tämän kesän reissut meinasivat jo joutua unholaan, mutta vanhoja valokuvia selaamalla selvisikin retkikohteiksi Okstindan ja Svartisen Norjassa, Mo I Ranan lähellä.

oks

Okstindan

Kiipesimme Leirbotnetista Gråfjelletin kautta läntisen Okstindbreenin reunaan telttailemaan josta oli tarkoitus huiputtaa Oksskolten 1916 m. mutta pehmeän upottavan lumen takia reissu jäi tekemättä. Sieltä alas tultuamme kävimme tutustumassa päiväkävelyn merkeissä Svartisenin jäätikköön, jossa erityinen ihmetyksenaihe olivat vanhat merkinnät menneestä jään suuruudesta kauan aikaa sitten, sulamista oli jo tuolloin tapahtunut muistaakseni satoja metrejä.

svarti

Svartisen

Tuolloin ei löytynyt jäärautoja mistään kaupoista joissa matkoilla tuli käytyä, tukusta löysin sitten ruotsalaiset kokopohjan peittävät ”karpposet” joilla pystyi jäätiköillä liikkumaan. Myös teltta oli uusi keinokuituinen ”kevyt” vedenpitävä Iglun 2h. teltta, joka olikin käytössä vuosituhannen vaihteeseen asti ja alkoi vuotaa vasta kun suihkuttelin hyttysmyrkkyä sisäpuolella. (Käyttöohjeissa saumoihin neuvottiin sulattamaan parafiinia). Puoliuntuvamakuupussi ym. pientä oli myös löytänyt tiensä rinkkaan.

Vielä kävimme Svartisenin pohjoispuolisella alueella tutkimassa retkipolkuja, mutta maastoon ei sillä kertaa sitten muistaakseni sään vuoksi enää tehnyt mieli.